Kävijälaskuri

hieroja Orivesi

Olet oikealla sivulla! Tervetuloa!

Voit kommentoida tekstejä - en pahastu vaikka olisitkin eri mieltä!

torstai 31. tammikuuta 2013

Vastaus "vassareille" Sinun Savossa nuorten kiinnittymisestä palveluihin

Ohessa puolueellenne ensimmäinen kysymys Vasemmistoliitolta:




Minkälaisilla toimenpiteillä pystyttäisiin parantamaan nuorten kiinnittymistä palveluiden pariin, kuinka palvelujärjestelmäämme tulisi tätä varten muokata? Minkälaisiksi arvioitte Pieksämäellä nuorille suunnatut tiedotus- ja osallisuuskanavat? Kuinka niitä voitaisiin kehittää tulevaisuutta ajatellen?



No joopa joo. Kysymys on niin laaja, väljä ja moniulotteinen, että ei tässä oikein tiedä mistä päästä kerää rupeaisi purkamaan. Tuskinpa vassarit ainakaan hautauspaleluita kysymyksellään tarkoittavat, joten unohdetaan ne ja siirrytään vaikkapa koulumaailman salohin, koska niitä palveluja jokaiselle tarjotaan ainakin 9 vuotta peruskoulun muodossa. Kaikille on tarjolla päiväkoti- ja eskaripalveluja ja sitten vielä jatkoksi ammatillinen koulutus. Tuntuu itsestään selvyydeltä mutta kun sen ilman saa niin sen arvoa ei huomata ja vassareitten peräänkuuluttama kiinnittyminen tähän yhteiskunnan laajaan peruspalveluosioon on selvästi huononemassa.



Merkit huononevasta kiinnittymisesta koulutukseen ovat jo selvästi näkyvissä. Tästä kertoi vastikään Pieksämäellä vieraillut Opetushllituksen pääjohtaja Aulis Pitkälä. Hän kertoi, että monien keskeisten aineiden arvosanojen keskiarvot ovat pudonneet peräti kokonaisella numerolla. Tällainen kouluaine on mm äidinkieli. Pisa-tutkimusten harhaisesta illuusiosta on aika herätä ja huoltajien on seurattava lastensa kouluedesottamuksia entistä tarkemmin. Tämä jos mikä auttaa kiinnittymään yhteiskuntaan.



Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin peräänkuulutti jokin aika sitten parempaa kiinnittymistä koulutukseen ja työelämään. Hänen mielestään Suomi ei ole mikään oleskeluyhteiskunta. Perusajatukseen on luultavasti useimman suomalaisen helppo yhtyä. On meitä sen verran ainakin varttuneempia opetettu, että ilman työtä joudut hunningolle. On pakko uskoa vanhaan viisauteen, että elämässä pärjääminen tulee koulutuksen ja sitä seuraavan työelämän kautta.

En oikein ymmärrä, mitä palveluja jäisi nuorilta piiloon. Koulukkaita juoksutetaan puolipakolla terveydenhotajilla, kuraattoreilla, psykologeilla, opinto-ohjaajilla, luokanohjaajilla, ammativalintapsykologeilla, sosiaalityöntekijöillä ja sitten lipsuneita vieä poliisinkin pakeilla. Osansa tästä holhoamisesta saavat tietenkin huoltajatkin. Meidän tulisi muistaa, että kaikki palvelut eivät ole tarkoitettu kaikille pakkopullaksi. Tuet ovat hyviä mutta vastuun ottaminen omista tekmisistä kasvattaa parhaiten.Se antaa onnistumisen tunteen ja kasvattaa tervettä itsetuntoa, jota jokainen tarvitsee tässä kivikovassa mailmassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti