Kävijälaskuri

hieroja Orivesi

Olet oikealla sivulla! Tervetuloa!

Voit kommentoida tekstejä - en pahastu vaikka olisitkin eri mieltä!

keskiviikko 17. lokakuuta 2012

Myydäänkö joukkue vai vaihdetaanko valmentajia?

Viikon kolumni Pieksämäen paikallisessa: 


Olet varmaan joskus seurannut jääkiekkoa, jalkapalloa, lentopalloa tai jotain muuta joukkuelajia. Aina jollakin joukkueella menee surkeasti, kun se on juuttunut sarjataulukon häntäpäähän tai sitä rasittaa jo vaikkapa kuuden häviön tappioputki. Mitä silloin yleensä tapahtuu ? Alkavat huhumyllyjen siivittämät spekulaatiot valmentajavaihdoksista. En ole näissä tilanteissa koskaan kuullut yhdenkään valmentajan ehdottaneen joukkueensa myymistä ratkaisuna heikkoon menestykseen – vieläpä niin, että hän itse pelastaisi nahkansa moisessa silmänkääntötempussa.

Kaupunkeja voidaan perustellusti verrata huippuunsa viritettyihin joukkueisiin. Kaupunginjohtajat ovat päävalmentajia ja pienemmät virkamiehet lajivalmentajia ja apuvalmentajia. Paikallispolitiikan harrastelijat ovat urheiluseuran johtokunnassa tärkeinä istuvia päävalmentajan myötäilijöitä tai liian suuren taakan alle uupumassa olevia visionäärejä. Tavallisille veronmaksajille on tässä ”tivolissa” varattu huutokuoron osa, joka sinänsä harmittomuudessaan voi olla jopa hauskaakin.

Mutta liirum laarumit sikseen ja asiaan. Raporttien mukaan kaupunkimme on juuttunut sarjataulukon häntäpäähän, kun sitä on jatkuvasti yritetty ympätä 60 suurimman porukkaan. On aika ymmärrettävää, että kulut asukasta kohti meillä ovat vääjäämättä tuossa ryhmässä korkeimmasta päästä, koska jakajia(=asukkaita) meillä on tuossa ryhmässä vähiten. Kulut henkilöä kohti kasvavat joka yö väkimäärän vähentyessä, vaikka kulut pysyisivät samana tai vaikkapa hivenen pienenisivätkin. Tarkastelukulma ei siis voi olla ainoa ja oikea. Ehkä meidän olisikin aika siirtyä 60 seuraavan kunnan ryhmään, kun kerran 20 tuhatta asukastakin rajana näyttää karkaavan käsistä. Ehkä olisimmekin tässä ryhmässä parasta A-ryhmää. Ei ollenkaan huono suoritus kakkossarjastakaan. Juhliihan jääkiekossa Mestiksen mestarikin joka vuosi, vaikka eivät liigassa ole käyneetkään.

Kaupunkimme ongelmien ratkaisuksi yritetään tarjota perusturvan 30 miljoonan kokoisen potin ulkoistamista/yksityistämistä. Sehän olisi nyt sitä joukkueen ykkösketjun myymistä valmentajien pallien tutisematta. Huomattavaa on, että varsinaisia säästöjä operaatiossa ei syntyisi vaan kulut kasvaisivat parilla miljoonalla entisestään. Ei käy. Kaupungin ydin ei voi olla myytävänä. Joukkuetta ei voi myydä.

Olen kuullut väitettävän, että asia on työnjohdollinen. Uudet isännät panisivat tuulemaan ja kaikki hoituisi tehokkaammin, taloudellisemmin ja jopa voittoa tuottavasti. Niinpä tietenkin. Voittoahan sen pitäisi meidän perusturvamme tahkota sijoitusyhtiöllekin. Siihen Korvatunturin mieheen en ole enää vähään aikaan uskonut. Ei kukaan tule tänne meidän perusturvaamme hyvää hyvyyttään järjestämään.Tuottovaatimukset tuollaisilla yhtiöillä liikkuvat 10%:n tietämissä. Mutta kun kokoamme yhteen kaiken edellä jaaritellun ja vielä korostamme ongelman työnjohdollisuutta niin emme voi välttyä loppupäätelmältä: Joukkuepelissä joukkuetta ei voi vaihtaa – valmentajia kylläkin.

Alpo Salo

tiistai 16. lokakuuta 2012

Ulkoistaminen/yksityistäminen vastatuulessa !

Tämäniltainen kaupunginhallitus  (16.10.2012) löi alkutahteja suunnitellun 30 miljoonan euron siivun ulkoistukseen. Hallituksen enemmistö antoi kannanoton, jonka mukaan oman toiminnan kehitämisvaihtoehto ei ole saanut tarpeeksi huomiota. Siihen on siis palattava ennenkuin mitään hätiköityä ja peruuttamatonta vahinkoa saadaan aikaiseksi.
Kannanotto alla:
Kannanotto Pieksämäen kaupunginhallituksen 16.10.2012 kokouksen §:ään 150


Mielestämme kartoitus on ollut kovin yksipuolista. Se on ajankäytöllisesti painottunut aivan valtaosin kilpailutusasiakirjojen läpikäymiseen ja stilisoimiseen. Oman toiminnan kehittämisen suunnittelu on jäänyt aivan lapsipuolen asemaan. Se on tuntunut lähinnä muodolliselta pakkopullalta. Tähän mahdollisuuteen on tartuttava huomattavasti voimallisemmalla otteella ennen asioiden eteenpäin viemistä.

Kiistatta on selvää, että jotain on tehtävä. Tällä kustannusrakenteella ei voida pitkään jatkaa. Siksi ihmetyttää, että työryhmässä ei yhtään ottanut tulta esimerkiksi ehdotus, että kilpailuttaisimme ja ostaisimme omaan toimintaan saneeraus- ja johtamisjärjestelmät tai palkkaisimme tekijän/vetäjän hoitamaan muutosprosessin, kun ongelman on todisteltu hyvin pitkälle olevan työnjohdollinen ja organisatorinen.

Asian (ulkoistuksen/yksityistämisen) kanssa kiirehtiminen on sikälikin arveluttavaa, että molempien johtavien hallituspuolueiden ministerit ovat suhtautuneet tämän kokoluokan ulkoistukseen/yksityistämiseen torjuvasti. Valtion ääntä kannataisi nyt sikälikin kuunnella herkällä korvalla, kun hallituksen sisällä sorvataan kuumeisesti ehdotuksia uusiksi kuntarakenteiksi ja sote-alueiksi.



Pieksämäellä 16. päivänä lokakuuta anno domini 2012


Alpo Salo (sd)

Jaana Leskinen (kok)

Raimo Hämäläinen (kd)

Kaija Kollanus (sd)

Mikko Laakso (kok)

Liisa Ruokoselkä (sd)

Eino Ylönen (sd)

Julkinen terveydenhuolto on keskeisin yhteiskunnan palveluista

Sotea ei pidä laajasti yksityistää. Sijoitusyhtiöt haluavat aina rahalleen vähintään noin 10%:n katteen. Ei pidä sinisilmäisesti mennä ulkoistajien/yksityistäjien kelkkaan. Pulkka voi jossain mutkassa kaatua. Omaa toimintaa on kehitttävä kaikin keinoin.